Propala desetogodišnja borba KUD „Karadžić“ za Vukov dom kulture

272
vukov dom kulture

KUD „Karadžić“ posle okončanja decenijskog sudskog procesa oko utvrđivanja vlasništva nad Vukovim domom kulture umesto da, kako su se nadali, dobije pravo nad upravljanjem, sada ima status podstanara.

KUD „Karadžić“ je kao tužilac, u obavezi je da na ime parničkih troškova tuženoj Republici Srbiji isplati 60.000 dinara, a tuženom Gradu Loznici oko 237.000 dinara, plus kamate.

Vrhovni kasacioni sud je odbio revizija ranije presude Apelacionog suda u Beogradu.

U upravi društva kažu da para nemaju, ali i da nisu preterano iznenađeni ovakvom presudom jer su se polemike oko toga kome treba da pripadne objekat u kojem radi jedno od najstarijih društava na Balkanu sa 500 članova, vodile svih ovih godina.

Dok su jedni tvrdili da je KUD „Karadžić“ jedini mogući naslednik zgrade podignute početkom tridesetih godina, drugi su smatrali da se pravni fakti ne poklapaju sa takvim stavom.

– Rukovodstvo društva je nasledilo višegodišnji problem koji je sada okončan sudskim epilogom. Dosadašnje presude bile su u korist društva, koje je smatralo da treba da mu se vrati Vukov dom kulture na upravljenje jer je evidentno da ono u njemu obitava decenijama i da je reč o objektu, jedinom takve vrste u gradu, namenjenom kulturi – objašnjava Dragan Tošić, predsednik društva.

On podseća da KUD „Karadžić“ učestvuje u svim značajnijim manifestacijama, da svake godine imaju premijeru neke predstave i organizuje Festival glumačkih ostvarenja Srbije.

– Siguran sam da ćemo i posle ove presude naći zajednički jezik sa lokalnim vlastima i da će nam ona pomoći da rešimo problem i nastavimo dalje sa radom – dodaje Tošić.

Inače, Grad je i do sada obezbeđivao novac za rad KUD „Karadžić“ koje se delimično finansiralo od članarine i prihoda od prodaje ulaznica. Iz gradskog budžeta ove godine se izdvoja milion i po dinara za četiri projekta.