IZ METEOROLOŠKE STANICE U LOZNICI: Najtopliji septembar posle tri decenije

Zamenik šefa Meteorološke stanice u Loznici Ljubiša Andrić govoreći za naš list o vremenskim prilikama u septembru istakao da u poslednje tri decenije ovde nisu zabeležene tako visoke temperature, kao i male količine padavina. Prošlog meseca magle nije bilo uopšte, a oblačnosti vrlo malo, što je takođe retka pojava za septembar.

86
Najtopliji septembar posle tri decenije

Prema statističkim podacima Meteorološke stanice u Loznici, ovogodišnji septembar je u poslednjih trideset godina najtopliji i sa malo oblaka i padavina iako je za taj mesec karakteristično promenljivo i kišovito vreme uz pojavu magle, a zabeležene su i ekstremne vrednosti rasta vazdušnog pritiska, kao i jutarnji mrazevi. Za „Loznički nedeljnik“ o septembarskim vremenskim prilikama govorio je zamenik šefa Meteorološke stanice u Loznici Ljubiša Andrić.

– Zaključno sa 27. septembrom najtopliji dan bio je 1. septembar, kada je maksimalna dnevna temperatura bila 34 stepena Celzijusa (°C), a tada su bile i najviše minimalna i srednja dnevna temperatura, koje su iznosile 17,5 i 24 °C – naveo je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, 27. septembra je zabeležena najniža minimalna dnevna temperatura (1,5 °C), kada je bilo najhladnije. Tada je bila i najniža srednja dnevna temperatura od 9 °C, dok su se njene vrednosti tokom meseca kretale od 11 do 23,6 °C, a toga dana došlo je i do pojave jutarnjeg mraza – zabeležena je temperatura od -2 °C na pet centimetara iznad tla.

– Ovakav rast maksimalne temperature u septembru nije zabeležen u poslednjih 30 godina zbog čega je došlo do ponovnog cvetanja pojedinih voćki kao što su kruške. Podstaknuti time, poljoprivrednici su nas zvali da se informišu o vremenskim prilikama – naglasio je Andrić.

Kako je objasnio, za septembar je karakteristično promenljivo, kišovito i maglovito vreme, ali ove godine padavina i oblačnosti je bilo vrlo malo, dok magle nije bilo uopšte.

– Najveća količina padavina bila je 25. septembra i iznosila je 11 litara po metru kvadratnom, dok ih je ukupno bilo 24 litra po metru kvadratnom, a optimalne vrednosti za taj mesec su od 25 do 75 litara, što znači da su količine padavina bile ispod minimalnih granica – naveo je zamenik šefa Meteorološke stanice u Loznici.

Ceo tekst je dostupan u štampanom izdanju „Lozničkog nedeljnika“.