Centar za kulturu „Vuk Karadžić“ predstavio knjigu o Vilhelmini Mini Karadžić: SVESTRANA DAROVITOST VUKOVE MEZIMICE

Delo pod naslovom „Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić“ autorka Svetlana Matić uobličila tako da ne predstavlja puki hronološki sled arhivskih podataka. Mina nije ostala zapamćena samo kao kćerka reformatora srpskog jezika, već i kao inteligentna, obrazovana i uspešna žena.

149
Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić
„Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić“. Foto: Lotel Media Group

U Galeriji „Mina Karadžić“ Lozničanima je predstavljena knjiga „Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić“ autorke Svetlane Matić, profesorke srpskog jezika našoj deci u Beču. Knjiga je posvećena kćerki Vuka Stefanovića Karadžića, slikarki i književnici, našoj zapaženoj umetnici Vilhelmini Mini Vukomanović Karadžić, a povod za objavljivanje je 190 godina od njenog rođenja.

Pored autorke, o knjizi je govorila urednica izdanja, upravnica Vukove zadužbine u Beogradu Ljiljana Simić, podsetivši na doprinos koji je Mina Karadžić dala srpskoj kulturi i umetnosti.

Matićeva je autorka sedam knjiga različitih žanrova, pri čemu knjigu o Vukovoj kćerki nije pisala u formi hronološkog sleda arhivskih podataka, nego kao pisma Mini, a na prikupljanju dokumentacije autorka je radila pune tri godine kako bi što više saznala o životu i delu Vukove kćerke.

– Moje trogodišnje istraživanje nije bilo nimalo lako upravo zbog toga što je Mina Karadžić na neki način bila u senci svoga oca i bilo je teško naći adekvatnu literaturu koja će Minu predstaviti u onom pravom svetlu koje ona zaslužuje – rekla je autorka objašnjavajući
šta je motivisalo da napiše knjigu.

– Ove godine se navršava 190 godina od rođenja Mine Karadžić i moja želja je bila, s obzirom na to da je Mina Bečlijka i Vukova kćerka, a ja već više od dve decenije živim i radim u kosmopolitskom Beču, da jednom skromnom knjigom izvučem iz zaborava ovu veliku ženu, koja je živela u epohi romantizma i toliko toga uradila za srpski jezik,
kulturu i umetnost – objasnila je autorka.

Svetlana Matić, Ljiljana Simić
Lozničanima je predstavljena knjiga „Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić“ autorke Svetlane Matić. Foto: Lotel Media Group

Rekla je da je tokom prikupljanja materijala za knjigu shvatila da je upravo zahvaljujući Mini, Vuk puno toga postigao. Obraćajući se publici u galeriji koja nosi ime po Vukovoj mezimici, Matićeva je podsetila da Mina nije ostala zapamćena samo kao kćerka
reformatora srpskog jezika, već i kao inteligentna, obrazovana i uspešna žena.

Rođena je 1828. godine u Beču kao sedmo dete Vuka Stefanovića Karadžića i njegove supruge Ane Marije Kraus. Mina i njen brat Dimitrije bili su jedini od trinaestoro Vukove dece koja su preživela detinjstvo. Kao jedina kći koja mu je ostala uživala je veliku pažnju i ljubav svoga oca.

Iako joj u detinjstvu roditelji nisu mogli pružiti materijalne stvari, dani provedeni sa njima i njihova nesebična podrška bili su dobra osnova da u istoriji srpske umetnosti Mina ostavi veliki trag.

Pisala je stihove i prozu i prevela na nemački jezik knjigu „Srpske narodne pripovjetke“.
Najviše se istakla u slikarstvu, iza sebe je ostavila pedesetak radova, uglavnom portreta, ali i crteža, akvarela i slika sa religioznim motivima. Umrla je u Beču 1894. godine. NJenom smrću zauvek je ugašena loza Vuka Stefanovića Karadžića.

Nakon Loznice, knjiga „Pevam danju, pevam noću – Pisma Mini Karadžić“ predstavljena je na Sajmu knjiga u Beogradu.