ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ У ВЕЗИ СА НАВОДНИМ АКТИВНОСТИМА КОМПАНИЈЕ РИО ТИНТО У СРБИЈИ

76

ЛОЗНИЦА (10. новембар 2023) – Представници удружења „Еколошки устанак“ данас су у јавност изнели низ нетачних изјава о активностима компаније Рио Тинто у Србији, а у вези са Пројектом „Јадар“.

Овакви иступи представљају наставак тенденције изношења нетачних и неоснованих тврдњи о нашој компанији које су пренели медији.

Разумемо да се Република Србија тренутно налази у предизборном циклусу и да су такве изјаве пре свега мотивисане политичким амбицијама, а не истинском жељом да се упусти у отворену и конструктивну дискусију о пројекту.

Као пример, Еколошки устанак је навео да је у септембру ове године учествовао у потписивању Писма о намерама између Владе Србије и Европске уније. Та тврдња је нетачна. Рио Тинто није био потписник тог документа.

Поштујемо одлуку Владе Републике Србије из јануара 2022. године, и све наше активности су у складу са правним статусом наше компаније. Ипак, и даље верујемо у Пројекат „Јадар“, у то да се јадарит може безбедно и одговорно експлоатисати и прерађивати и да може значајно допринети економији Србије и трансформацији целокупне српске индустрије.

Још увек има много дезинформација о пројекту. На располагању смо да отворено разговарамо са свим заинтересованим странама у Србији како би у потпуности разумеле пројекат, мере предвиђене за заштиту животне средине и користи које би могао донети. Међутим, такав дијалог је могућ само са онима који заиста желе да разговарају са нама. Дебата о Јадру је у интересу свих. Све остало је само покушај привлачења медијске пажње у коме нећемо учествовати.

Извор: riotintoserbia.com